Reisdag 26 Cha?aral de Aceituna naar Huasco ? slechts 130km…

Posted by on 23 februari 2012

… maar het waren wel Pauls zwaarste off-the-road kilometers tot nu toe. We hebben over de 130 km maar liefst 9 uur gedaan ofwel gemiddeld 15 km/uur.

Op de kaart leek het een redelijk recht off-the-road weggetje. Het begon ook eenvoudig, een weg met wat stenen en kuilen en hier en daar wat los zand. Dit veranderde echter snel. We moesten een aantal keren een beslissing nemen bij onduidelijke afslagen. Helaas stonden deze?paden niet in de Garmin GPS of op onze kaart. Toch maar globaal de richting noord-west aangehouden, waar we uiteindelijk bij onze bestemming de havenstad Huasco zouden moeten uitkomen.

Het wegdek werd onvoorspelbaar: afwisselend kleine en grotere rotsen,? steile afdalingen, los grint en?hier en daar?wasbord. Ook dit was nog steeds goed te doen en we hadden goede hoop op het vervolgtraject. Onze weg leidde ons steeds dichter naar de kust, rechtsaf was niet echt een optie aangezien?daar een bergketen lag.
Het gevolg van dichter naar de kust rijden werd al snel duidelijk …?ZANDDUINEN. Iets waar onze motoren en ik de grootste moeite mee hadden. De Yamaha met 340kg en de Triumph met ruim 300kg zijn niet echt lichtvoetig om door het losse zand te rijden. De diepe voren in?de?karresporen maakten het dubbel zwaar. Met 5 km per uur, voeten aan de grond en dan maar voort ploeteren. En, niet te vergeten, bij temperaturen van boven de 35 graden. Fried electronische display gaf op een gegeven moment zelfs 43 graden aan! Zwaar, zwaar, zwaar. Dan zijn er toch wat momenten van twijfel: leidt dit pad wel ergens naar toe of komen we zo naar uren zweten bij een paar vissershutten uit! Terugkeren was op dat moment ook geen optie meer?want we waren tenslotte al uren onderweg. En …??Het wordt vast makkelijker als we die heuvel dar in de verte over zijn toch, h? Fried??

We kwamen inderdaad langs een aantal vissershutten maar ?onze? weg leek door te gaan. Vlak bij de hutten stond zomaar opeens een eenzame boom vol vogels. Aalscholvers en gieren hadden hem blijkbaar doodgescheten. Een bizar gezicht.

Regelmatig kwamen we tot onze assen in het losse zand, waarbij naast de motor lopen het enige was om de Triumph nog vooruit te krijgen. De Yamaha met haar brute power had het er iets makkelijker mee, behalve???n stuk, waar we gezamenlijk de Yamaha vlot moesten duwen. Ook zijn we beiden regelmatig in het zand beland met onze motoren en dat is het toch wel handig om een compa?aro te hebben, om samen de motor weer rechtop te krijgen. En na 8 uur ploeteren, volledig nat van het zweet, zijn die 340kg toch wel heeeel erg veel.

Het laatste stukje van onze eigen Paris-Dakar etappe was nog een brede droge rivierbedding. Na enig zoekwerk en omrijden hebben we de weg uit deze rivierbedding gevonden. Ook dit stuk bleek nog een lastig uurtje rijden te zijn. Na het vele zand hadden we hier diepe geulen met grint. Iets waar met name de Yamaha niet van hield.

Na 9 uur afzien, zoals dat clich? heet, met hoogte- en dieptepunten, de?hoofdpiste weg bereikt. Onder het toeziend oog van een Chileen met pech aan zijn jeep, hebben we onze banden weer op juiste spanning gebracht en de laatste 10km in voldoening naar Huasco gereden. Waar het koude bier en onze 1e maaltijd van die dag om 18:30 wachtte.

5 Responses to Reisdag 26 Cha?aral de Aceituna naar Huasco ? slechts 130km…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*